MIKKELI  Porrassalmenkatu 20  |  015 760 0200
MA-PE 8:30–20  |  LA 9–18  |  SU 12–16

ANTTOLA  Vanhanpappilantie 1  | 015 660 062
MA-PE 9–16 (suljettu 12–12:30)

Suomen luonto on kesällä parhaimmillaan, mutta tästä ihanuudesta nauttiesssa on hyvä muistaa myös luonnossa piilevät seuralaiset: hyttyset ja punkit.

 

Kesällä Suomen luonnon kauneudesta moni nauttii kesämökeillään tai metsässä liikkumalla. Tällöin melkeinpä väistämättä tulee tutuksi pienet ei-niin-toivotut seuralaiset, hyttyset, jotka inisten tulevat häiritsemään kesäillan tyyneyttä taikka marjastusta tuikkaamalla ikävän tuntuisesti paljaaksi jääneille ihoalueille. Näiltä lähes jokainen suomalainen osaa ja muistaakin suojautua, kun jatkuva ininä ei sisälle päässeistä itikoista hetkessä unohdu. Yhä enevissä määrin ympäri Suomea löytyy kuitenkin myös toinen hieman arvaamattomampi laji, nimittäin puutiaiset eli kotoisammin punkit. Tämä kooltaan mitätön peto on hyvinkin huomaamaton ja siksi suojautuminen tulee harvoin mieleen. Punkkia kun et mökillä tai metsäretkellä näe, kuule tai tunne. Silti tämä tapaus osaa olla hyvinkin kohtalokas päästessään iholle.

 

Puutiaishavaintoja on Suomessa tavattu yhä pohjoisemmassa vuosi vuodelta ja samoin myös niiden levittämien sairauksien määrä on lisääntynyt. TBE eli puutiaisaivotulehdukseen on tarjolla rokote, mutta yleisimpään punkkien levittämään sairauteen, borrelioosiin, tällaista etua ei ole tarjolla. Tämän vuoksi suojautuminen näiltä pieniltä pedoilta on erittäin tärkeää. PunkkiÄssä+ on suojatumiseen erinomainen valmiste koko perheelle. Hajuton suihke suojaa punkeilta, hyttysiltä ja muilta kesän hyönteisiltä ja sopii yli 1-vuotiaille. Tuotteen vaikuttava aine IR3535 on pitkään tutkittu ja turvallinen laajaspektrinen tehoaine, jota on käytetty paljon myös lapsille suunnatuissa valmisteissa. Punkkikarkotteena sen teho on tutkitusti osoitettu olevan parempi kuin esimerkiksi DEET-karkoteaineen, jota monet tunnetut merkit käyttävät (mm OFF-tuotteet). Etuna PunkkiÄssä+-suihkeen koostumuksessa on myös se, että tämä ei sisällä parabeeneja, väriaineita tai parfyymeja ja on ihoystävällinen sekä biohajoava (hurjan pitkä lista monelle tärkeitä ominaisuuksia!).

 

PunkkiÄssä

 

Aikuisille suihketta on hyvä levittää kahdesti päivässä suojan ylläpitämiseksi ja perheen pienimmille kerran päivässä. Tuote sopii suihkutettavaksi suoraan iholle, mutta myös vaatteiden päälle, sillä pitkä vaatetus suojaa myös osaltaan punkkitartunnoilta! Synteettisten kuitujen kanssa on kuitenkin hyvä noudattaa varovaisuutta ja kasvoille tuotetta tulee levittää ainoastaan käsien kautta, jotta vältetään kontakti suuhun taikka silmiin. Ja vaikka suihke olisikin kovassa käytössä luonnon helmassa, ei tule silti unohtaa illalla suoritettavia punkkitarkastuksia, varsinkin jos "vaaravyöhykkeellä" on oleiltu pitkään. Tässä vielä muutama vinkki, mikäli punkki tulee tarkastuksissa vastaan: 

*Punkki tulee poistaa aina joko kapeakärkisillä pinseteillä tai tähän suunnitelluilla punkkipihdeillä.

*Tartu punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa ja nosta suoraan ylöspäin, ÄLÄ KIERRÄ, äläkä myöskään levitä rasvaa ennen punkin poistoa.

*Puhdista puremakohta desinfiointiaineella tai vedellä ja saippualla.

*Tarkkaile puremakohtaa muutama viikko, jos siihen ilmestyy punoittava rengasmainen alue tai saat muita yleisoireita, ota yhteyttä lääkäriin.

 

Samaisesta tuoteperheestä löytyy myös lentäville hyönteisille oma karkotteensa HyttysÄssä+, joka on erinomainen valinta ulkomaille tai Lappiin matkaaville mukaan. Tämän tuotteen voimakas DEET-tehoaineen pitoisuus (50%) karkottaa paikalta myös trooppisilla alueilla elävät hyttyset, suojaten aina zikavirus- ja malaria-alueillakin. Suihkeen vaikutus kestää jopa 9h levittämisen jälkeen ja tässäkin tuotteessa kätevä suihkepullo on hyvä pitää matkassa mukana. Hyvä kuitenkin huomata, että HyttysÄssä+ on sopiva vain yli 17-vuotialle. 

 

HyttysÄssä

 

Jos siis kesälomasuunnitelmiisi kuuluu luonnon helmassa oleilu, muista lisätä PunkkiÄssä+ mukaan apteekkisi ostoslistaan. Jos sen sijaan maailman matkailu on sinun juttusi, HyttysÄssä+ on oiva apu, kun lentävät hyönteiset ovat viidakkovaelluksesi tai yöpaikkasi ärsytyksen aihe. Pidä siis Ässät hihassa ja itsesi turvassa! 

 

Ässät