MIKKELI  Porrassalmenkatu 20  |  015 760 0200
MA-PE 8:30–20  |  LA 9–18  |  SU 12–16

ANTTOLA  Vanhanpappilantie 1  | 015 660 062
MA-PE 9–16 (suljettu 12–12:30)

Kun kesähelteet ovat rantautuneet Suomeen, on hyvä aika ottaa luomet suurennuslasin alle ja levittää aurinkovoiteet iholle.

 

Kesä ja aurinkoiset päivät ovat tänä vuonna saapuneet ajoissa ilahduttamaan arkeamme. Helteiden lomassa moni nauttii lämmöstä auringon alla, mutta tässä piilee myös monta tulevaa huolen aihetta, jos aurinkosuojat ovat kaukana mielestä. Moni suomalainen kokee palavansa helposti ja tällöin suojautuminen aurinkovoiteilla on luonnollinen kesän rutiini. Osa taas vannoo pelastuvansa joka kesä ihon punoitukselta, mutta tämä ei silti takaa turvaa auringossa oleiluun. 

 

Jopa 95% ihosyövistä pystytään estämään oikeanlaisella suojatumisella auringolta. Tärkein ja toimivin suoja on pysytellä varjossa ja peittää paljaat ihoalueet mahdollisuuksien mukaan vaatteilla ja pitäytyä poissa auringosta keskipäivän aikaan (klo 11-15), mutta tämä ei ole aina se ihanteellisen tilanne lomamatkoja tai kesämökkireissuja ajatellen. Auringolta on tällöin hyvä suojatua aurinkovoiteilla. Auringon UV-säteilyistä on saatu vasta nykyaikana tarkempaa tietoa ja erityisesti nämä tiedot ovat muuttaneet käsityksemme aurinkovoiteiden käytöstä. Aurinko on siis suurin UV-säteilyn lähde elinympäristössämme ja tästä maahan tulevasta säteilystä 95% on UVA-säteilyä ja jäljelle jääneet 5% UVB-säteilyä. UVA-säteily ei tunnu iholla, läpäisee ikkunat, ruskettaa ihossa olevaa pigmenttiä mutta myös aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista. UVB:tä maahan pääsee sen sijaan vain ne vaivaiset 5%, mutta tämäkin määrä tuntuu selvästi lämpönä ihollamme ja rusketuksen lisäksi aiheuttaa myös ikävän palamisreaktion. Nämä säteilyt yhdessä eli auringon UV-säteily on tärkein ihosyövän riskitekijä, jota useat palamiset kesien aikana suurentavat.

  

Aurinkosuojat ja luomitarkastus

 

Miten siis suojautua aurinkovoiteilla oikein näiltä pahamaineisilta säteiltä? Tärkein kriteeri aurinkovoiteen valinnassa on ottaa huomioon UV-säteilyn voimakkuus alueella missä auringosta tulee nautittua. Kesähelteillä ja erityisesti lomamatkoilla on hyvä käyttää vähintää suojakerrointa 30 ja lapsilla aina suojakerrointa 50. Myös jos ihotyyppisi on helposti palava ja rusketusta harvoin syntyy, on myös syytä suojautua sk50:llä. Voiteissa mainittu suojakerroin kertoo siis tuotteen UVB-säteilysuojasta, mutta UVA-lukua ei pullojen kyljessä lähes koskaan näe. Nykyisin kaikissa apteekin aurinkovoiteissa tämä UVA-säteily suojakin löytyy ja se on merkattu pullon suojakerroin luvun jälkeen. Ympyröity UVA-merkintä takaa sen, että suoja on mahdollisimman hyvä myös UVA-säteitä vastaan ja suoja on tällöin paras mahdollinen auringossa oleiluun. Myös osa lääkityksistä saattaa herkistää auringon UVA-säteille ja näin aiheuttaa valolääkeihottumaa. Esimerkiksi osa antibiooteista, epilepsialääkkeistä, ihotautilääkkeistä sekä psyykelääkkeistä kuuluvat tähän ryhmää ja tämä onkin hyvä seikka tarkastaa juuri nyt kesän kynnyksellä käyttämistäsi lääkkeistä. Jos käytössäsi on edellä mainittun haitan omaavia lääkkeitä, on tällöin aurinkosuojan sisällettävä aina myös UVA-suoja ja käytettävä mahdollisimman korkeaa suojaa.

 

Aurinkovoiteet

 

Lääkityksistä ja paikasta riippumatta aurinkovoide ei saavuta kuitenkaan täyttä tehoaan, ellei sitä laiteta riittämin koko keholle tai sille alueelle, jota vaatteella ei peitetä. Tämä tarkoittaa n. 1 teelusikallista voidetta kasvoalueelle ja n. 6 teelusikallista vartalolle, tietenkin riippuen aikuisen tai lapsen koosta, mutta nämä toimivat ainakin vähimmäismäärien nyrkkisääntönä. Tärkeää on myös lisätä aurinkovoidetta säännöllisesti uinnin tai runsaan hikoilun jälkeen, jotta suoja pysyy koko päivän ajan. Apteekin valikoimista löytyy aurinkovoiteita niin ikään kasvoille ja vartalolle omiaan, mutta myös lapsille omansa sekä erikoistarpeisiin, kuten herkälle tai epäpuhtaalle iholle, pigmenttiläiskiä häivyttämään, silmänympäryksillekin sopivia ja myös monelta unohtuvat huulivoiteet aurinkosuojilla.

 

Auringolta on siis hyvä suojautua, jotta vältetään ihon palaminen ja ennenaikainen vanheneminen. Useat ihon palamiset ovat riskitekijä ihosyövän synnyssä (erityisesti melanooman), mutta myös runsasluomisuus lisää riskiä. Tämän vuoksi on hyvä joka kevät tarkistaa oma luomitilanteensa ja tarkkailla niiden mahdollisia muutoksia. Jos olo tuntuu epävarmalta jonkin ihomuutoksen suhteen, on hyvä varata aika lääkärille tai käydä yleisessä luomitarkastuspäivässä, jos sellainen lähialueella järjestetään. Tulevana keskiviikkona 23.5. paikallinen lääkärikeskus Ikioma järjestää yleisen luomitarkastuspäivän, jolloin pääsee mieltä huolestuttavia muutoksia näyttämään. Päivän aikana luvassa myös paljon aurinkovoidetarjouksia, sillä löydät myös meidät paikan päältä.

 

Luomitarkastus

 

Tule siis keskiviikkona Ikiomaan tapaamaan, mikäli luomi tai ihomuutoksesi huolettavat ja varmista oikein suojattu iho kesäksi, autamme apteekissa miellämme oikean aurinkovoiteen valinnassa. Tehdään tästä kesästä turvallisempi juuri sinulle!

 

 

 .