MIKKELI  Porrassalmenkatu 20  |  015 760 0200
MA-PE 8:30–20  |  LA 9–18  |  SU 12–16

ANTTOLA  Vanhanpappilantie 1  | 015 660 062
MA-PE 9–16 (suljettu 12–12:30)

Köhimistä, niiskuttelua, aivastelua ja koleita säitä. Niistä on Suomen syksy ja flunssakausi tehty.

 

Flunssakausi on saapunut kouluihin, työpaikoille ja ennen kaikkea sinne ei-toivotuimmalle paikalle eli kotisohvalle. Viruksia jyllää ympärillämme jatkuvasti puhumattakaan talven tulevista kausi-influenssa-aalloista, joita vastaan aletaan suojautua joukkorokottautumisella marraskuusta alkaen. Siispä vastutuskykymme on koetuksella ja käsidesi suurkulutuksella. Jos kuitenkin ensioireet ovat jo päässeet iskemään, parhaiten taltutat flunssan paljon puhutuilla sinkkivalmisteilla tai ColdZymen viruksilta suojaavalla tuotteella. Nämä tehoiskut flunssaa vastaan ovatkin tämän kertaisen kirjoituksen aiheena.

 

ColdZyme ja FluAcute

 

Flunssan lyhentämiseen ja oireiden lievitykseen on tutkittu paljon erilaisia sinkkivalmisteita ja tämän hetkisen tiedon perusteella tehokkain apu on nimenomaan sinkkiasetaatti*. Suurena pitoisuutena elimistössä sinkkiasetaatin on todettu tutkimuksien mukaan lyhentävän ylähengitystieinfektion kestoa ja lievittävän sen oireita. Ja tämän halutun vaikutuksen aikaansaamiseksi löytyykin apteekista helppo annostelumuoto: FluAcuten sinkkisuihkeet. Apteekki-sarja on tuonut suihkeeseen tänä syksynä markkinoille myös heidän tutun aniksen maun lisäksi paljon toivotun uutuuden: mustaherukan.

 

Flunssan uupuessa (tällä kertaa positiivisessa mielessä) aloitin FluAcuten kokeilun koostumuksen ja käytön miellyttävyyden arvoimiseksi.  FluAcute-valmistetta on tarkoitus annostella ensimmäisen käyttötunnin aikana neljä suihketta neljä kertaa tunnissa ja tämän jälkeen joka toinen tunti samaiset neljä suihketta aina hereillä ollessa. Sinkkiasetaatin teho perustuu tarpeeksi suureen pitoisuuteen nielussa, jonka johdosta päivittäinen annos tulisi olla flunssan ensioireista alkaen vähintään 75mg. FluAcuten neljä suihkaisua sisältävätkin 9,4mg sinkkiasetaattia, jolloin haluttu pitoisuus aikaan saadaan noudattamalla annostusta. Suuressa annosmäärässä tulee kuitenkin herkästi ilmi sinkkituotteiden isoin ongelma eli metallimaun peittäminen. Tässä valmisteessa se on onnistunutkin melko hyvin kummassakin maussa, ellei suihketta onnistu tähtäämään täysin kielen päälle kurkun pään sijaan. Aluksi suihkaisua hieman karsastaa kurkkuun, mutta hetken päästä tuotteen kosteuttavat ainesosat tekevät nielun oikein miellyttävän tuntuiseksi ja kosteutetuksi. FluAcuten sisältämät glyseroli, sorbitoli ja B5-vitamiini ovatkin tarkoitettu nimenomaan lievittämään myös flunssan aiheuttamia kurkun ärsytys- ja kiputiloja eli suihke ei pelkästään tuo sinkin vaikutuksella lyhennystä oireisiin.

 

FluAcute

 

FluAcuten sisältämän sinkkiasetaatin on osoitettu tutkimuksissa vähentävän flunssaoireiden kestoa jopa usealla vuorokaudella sinkkiasetaatin ollessa antiviraalinen aine. Tässä muodossaan sinkki estää viruksien lisääntymistä ja käynnistää nielun alueella elimistön paikallisen puolustusreaktion. Tutkimusten ja käyttäjäkokemusten mukaan tuote todella lyhentää flunssan oireita jopa usealla vuorokaudella, ja on helppo käyttää sekä kotona että töissä. Tärkeintä suihkeessa on muistaa vain annostelun säännöllisyys, jotta teho saadaan todella maksimoitua. 20ml suihkeesta saa noin 110 annosta ja tuote säilyy avattuna pakkauksen päivämäärään saakka. Suomessa tuotettu suihke sopii sekä aikuisille että yli 12-vuotiaille ja tuotetta saa käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana.

 

Flunssan karkoitukseen toisena tuotteena vertailussa mukana oli myös samantyyppinen suusuihke ColdZyme. Tässä tuotteessa vaikutus ei perustu sinkkiin tai vitamiineihin, vaan haluttu suoja viruksia vastaan saadaan glyserolilla ja trypsiinillä. Tarkemmin sanottuna ColdZyme-suusuihke luo siis hypertonista glyserolisuojaa nieluun. Glyseroli kerää suuren osmoottisen aktiivisuutensa ansiosta viruspartikkeleita (nestepartikkeleiden lisäksi) ja sitoo niitä. Myös suojan sisältämä pieni määrä trypsiiniä hajottaa osittain virusten pinnalla olevia proteiinirakenteita ja vähentää näin edelleen virusten kiinnittymistä limakalvon soluihin. Eli tieteellinen teksti tiivistettynä maalliseen muotoon: ColdZyme vähentää siis viruksien kiinnittymistä nielun alueelle ja näin ollen vähentää flunssien määrää ja lyhentää niiden kestoa tutkitusti. Suihke on hyvin miellyttävä käyttää ja tässä tuotteessa ongelmaksi maun suhteen ei koidu suihkeen annostelu vahingossa muualle kuin kurkun suuntaan.  Suihketta annostellaan myös hieman harvemmin kuin FluAcutea: kaksi suihkausta= 1 annos ja tämä annos tulisi toistaa noin joka toinen tunti, kuitenkin enintään kuusi kertaa päivässä. 

 

ColdZyme

 

ColdZymen etuna on myös sen tutkitusti todistettu teho flunssan ennaltaehkäisyssä eli sairaspäivien vähentymisessä. Tuotetta suositellaan käytettäväksi heti flunssan ensioireista alkaen, ja jopa silloinkin jo, kun lähelläsi sairastetaan tai haluat pysyä terveenä tärkeinä ajankohtina. Erinomainen tuote siis tärkeisiin tapahtumiin kuten lomamatkoihin tai ylioppilaskirjoituksiin tai vaikkapa tärkeiden juhlien alla, kun et halua flunssan iskevän. Maku ColdZymessä on makea ja raikas mentoli, joka tuntui itselle miellyttävämmältä kurkussa, ja tästäkin tuotteesta kipeä kurkku saa kosteutta ja voitelua. Suihkeesta löytyy sekä 7ml että 20ml pakkauskoot ja nämä säilyvät avaamispäivämäärästä 2 vuotta eteenpäin tai pakkauksen viimeiseen käyttöpäivään saakka (jos ennättää tulla täyteen ennen 2 vuoden määräaikaa). ColdZyme on turvallinen apu myös perheen pienimmille eli aikuiset sekä yli 4-vuotiaat saavat suihketta käyttää. Tuotteesta on kuitenkin hyvä huomata, että sen sisältämä trypsiini on eristetty turskasta, joten kala-allergisille tuote ei ensisijaisesti sovi.

 

Jos kaipaat vielä lisätietoa flunssan hoitoosi tai vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin, saat apua apteekkimme lisäksi myös tuotteiden nettisivuilta http://coldzyme.fi/ ja https://www.apteekki.fi/apteekki-tuotesarja/flunssa/apteekki-fluacute-zinc.html. Näillä vinkeillä toivotan terveempää syksyä!

 

 

 

*Asetaatti muotoinen sinkki tarkoittaa sinkin olevan jo valmiiksi hyvin imeytyvässä muodossa ja näin ollen sen vaikutus on tehokkain, kun pitoisuus saadaan elimistöön nostettua nopeasti.