MIKKELI  Porrassalmenkatu 20  |  015 760 0200
MA-PE 8:30–20  |  LA 9–18  |  SU 12–16

ANTTOLA  Vanhanpappilantie 1  | 015 660 062
MA-PE 9–16 (suljettu 12–12:30)

Juhlakauden lähestyessä kovaa vauhtia, päätyi tämän kertaisen postauksen aiheeksi valkaisutuotteet, joilla huollat juhlahymysi kuntoon.

 

Hampaiden valkaisu ja värjäytymien välttely ovat jo pitkään olleet suosittu buumi hammastuotemarkkinoilla. Näin ollen myös apteekkien hyllyiltä löytyy tänä päivänä yhä useampaa sorttia valkaisevia hammastahnoja ja jopa kotivalkaisupaketteja. Suurin osa apteekkien valkaisevista hammastahnoista perustuu värjäymien poistamiseen ja niiden ennaltaehkäisyyn. Näin tekee tuotteena myös Emmellen valkaiseva hammastahna, joka tämän kertaisessa tuote-esittelyssä päätyi arvioitavaksi yhdessä Rapid White Direct White hammastahnan sekä tämän samaiseen tuoteperheeseen kuuluvan Rapid White kotivalkaisupaketin kanssa.

 

20170427 214617

 

Hampaita värjääviä aineita tunnetaan nykyisen paljon. Yleisimmät näistä ovat lähes kaikille tutut kahvi, tee, punaviini, mustikka ja colajuomat, mutta myös paljon harvinaisempia värjäytymien aiheuttajia on, kuten lääkeaineista muun muassa tietyt antibiootit, tetrasykliinit, soija, salmiakki ja itsenikin yllättänyt liika fluorin saanti juomavedestä. Altistuksia värjäytymille tulee siis päivittäin suuhumme paljon. Näin ollen, olkaamme jopa kiitollisia hammastahnateollisuuden valmistaessa yhä parempia tapoja päästä eroon näistä ruokavaliomme ikävistä seurauksista. Emmelle-tahnoissa värjäymien poistaminen ja niiden ennaltaehkäisy perustuu hieman haitallisena pidetyn hankauksen sijasta papaiini-entsyymiin, joka hajottaa pinnalliset värjäymät kemiallisesti kiilettä tai ientä vaurioittamatta. Sarjasta löytyy kahdenlaista hellävaraisesti valkaisevaa hammastahnaa: Emmelle Original Pro+ ja Emmelle Hyaluron Pro+. Molemmat hammastahnat sisältävät betaiinia ja B5-vitamiinia ja näin ollen lievittävät myös kuivan suun oireita ja tuovat suojaa suun limakalvoille. Ja mikä parasta ainakin itselleni, tahnat eivät vaahtoa eli eivät sisällä natriumlauryylisulfaattia tai muita vaahtoavia aineita, jolloin tuotteet ovat myös sopivia aftaherkille käyttäjille. Hyvän hammastahnan ominaisuudet täyttäessään Emmelle sisältää myös fluoria 1500ppm sekä ksylitolia 9,9% ja sen hankausarvo on todella alhainen 38, joten tahna ei todella vaurioita kiillettä. Tuotesarjan tahnat eroavat toisistaan siten, että Hyaluron Pro+:n on lisätty vielä hyaluronihappoa. Tämä tuo lisäetua kuivan suun vaikeistakin oireista kärsiville (erityisesti ikääntyessä hyaluronihapon pitoisuus laskee myös suun limakalvoissa), kosteuttaessaan Original Pro+:ta tehokkaammin limakalvoja. 

 

20170427 221605

 

Vertailun toisessa hammastahnassa valkaisu perustuu sen sijaan optiseen harhaan eli tulokset ovat nähtävissä välittömästi, mutta kestävät lyhyemmän ajan kuin Emmellen hammastahnoilla. Rapid White Direct White -tahnan teknologia perustuu sen sisältämään titaanioksidiin ja tuote lupaa 1,5 kertaa valkoisemmat hampaat jo ensimmäisen pesun jälkeen. Valkaisutuloksen huomasin ainakin omalla kohdallani, sillä aamulla harjatessa, tuote loi huomattavasti kirkkaamman valkoiseksi hampaani verrattuna Emmelleä käyttäessäni. Toisaalta Emmellen Original Pro+:n useamman vuoden säännöllisen käytön seurauksena hampaani eivät olleet lähtötilanteessa kovinkaan kellertävät, joten hohde näkyi varmasti tästäkin syystä hyvin. Toisin kuin Emmellessä, valkaiseva vaikutus näkyy siis nopeammin ja kirkkaammin, mutta häviää myös nopeammin eli optisiin harhoihin perustuvissa tuotteissa tulos ei ole pysyvä. Valkaisevan vaikutuksen pysyvyyteen voi kuitenkin vaikuttaa päivän mittaan ruoka- ja juomavalinnoilla, sillä mitä enemmän värjääviä aineita nauttii, sitä lyhyemmän ajan valkaiseva vaikutus pysyy. Toki jos hampaita harjaa tahnalla esimerkiksi aina tällaisten ruokailujen jälkeen, saa optisen harhan takaisin kimmeltämään hampaisiin. Tuote on siis erinomainen lisä esimerkiksi juhliin, sillä hammastahnalla saa hampaat hohtamaan kauniin valkoisina juhlien ajan. Rapid Whiten hammastahna on tavalliseen tapaan vaahtoava ja rakenne hieman rakeisempi kuin Emmellessä, joka on tuubista otettuna huomattavasti tukevampaa tahnaa. Myös Rapidin tahna sisältää fluoria 1000ppm sekä estää plakin ja hammaskiven muodostumista, mutta hankausarvonsa (106) vuoksi se soveltuu parhaiten käytettäväksi satunnaisesti.

 

20170427 22071520170526 200932

 

Viimeisimpänä mutta ei suinkaan vähäisempänä kokeilussa oli Rapid White-sarjasta hampaiden valkaisuliuskat. Olen aiemminkin kokeillut samantyylisiä valkaisuliuskoja, mutta nämä kuulostivat jo heti alkuun paljon miellyttävimmiltä käyttää. Kyseiset kotivalkaisuliuskat toimivat hiukan erilaisella menetelmällä. Ensin hampaisiin hierottiin pakkauksessa mukana tulleesta pullosta valkaisuainetta, jonka jälkeen lisättiin suuhun liukenevat mintunmakuiset läpikuultavat liuskat niiden hampaiden päälle, joita oltiin käsitelty. Itsellä tämän käsittelyalueen kattoivat aina etuhampaat, noin kahdeksan etummaista (sekä yllä että alla). Noin 5-7 minuutin kuluttua valkaisuliuskat olivat sulaneet suuhuni jättäen samalla aivan kuin purukumin tuoman raikkauden. Käytin liuskoja 5 päivän ajan yhtäjaksoisesti (vähimmäissuositus) ja eron todella huomasi, vaikka se ei ollut iso lähtötilanteeseen nähden. Itselläni kun hampaita eivät ole vuosien saatossa värjänneet muun muassa kahvi tai punaviini, joten värjäymiä ei ole ehtinyt kertyä ja niistä vähäisemmätkin Emmellen käyttö oli vienyt tiehensä. Tuote oli kuitenkin loistava apu kirkastamaan hampaitani entisestään ja kesää kohden aion varmasti jatkaa tuotteen käyttöä uudella tehokuurilla. Kyseisiä valkaisuliuskoja saa siis käyttää vuoden aikana enintään kuusi kertaa ja näiden "kuurien" välissä on oltava vähintään 4 viikon tauot. Hyvä myös huomioida, että tuote toimii ainoastaan luonnollisiin hampaisiin, mutta ei kuitenkaan värjää hammasluuta eli vaikuttaa ainoastaan värjäymiä ja tummentumia poistaen. Erinomainen tuote esimerkiksi kahvin tai muiden värjäävien juomien ystäville, jotka haluavat poistaa hampaiden tummentumia kätevästi kotona.

 

Kauniiseen hymyyn voi siis vaikuttaa monella tapaa - sekä hetkellisesti kaunistaen että pysyvämmin värjäymiä poistaen. Varsinkin kesän tuodessa paljon juhlia arkeemme, on hyvä muistaa miten edellisillan punaviini- tai ruokavärjäymät saa unholaan hetkessä. Säännöllinen hampaiden harjaus on myös erittäin tärkeää koko suun terveydelle, mutta omaa piristystä rutiinitoimenpiteeseen tuo toiminnan luomat valkaisevat vaikutukset. Näillä vinkeillä siis kohti tulevia juhlia ja tietenkin hymy korvissa!

 

20170528 143636

(Kuvassa vasemman puoleinen Rapid Whiten hammastahnaa ja oikeanpuoleinen Emmellen Original Pro+:ta.)